Cum pot schimba rapid comportamentul si performantele copilului meu?


Children playing board game

Fiecare parinte este bun. Si fiecare copil este bun. Totusi uneori nu este suficient. Sunt copii care evolueaza diferit fata de ceea ce isi propun parintii. Si de aceea unii parinti, pe langa intrebari culpabilizatoare si/sau emotionale, isi pun si o intrebare foarte logica si rationala: “Cum pot intr-un timp relativ scurt sa influentez evolutia copilului meu?”

Ar putea exista un raspuns. Dupa cum vedeti in figura de mai jos, exista 2 tipuri de factori care contribuie la dezvoltarea copilului. Factorii genetici nu pot fi schimbati. Iar sistemului nervos al copilului, ii putem doar crea un climat calm, fara socuri emotionale, in care sa se dezvolte pe durata lunga de timp.

Iar din perspectiva factorilor sociali, actiunea cotidiana a mediului in care se misca copilul este importanta. Doar ca ea se refera la actiuni zilnice ale mediului in care se dezvolta copilul, actiuni cu un orizont lung de timp.

Si atunci, care ar fi raspunsul? De fapt actiunea timpurie a mediului este foarte importanta. In numai 6-7 ani, adica celebrii “7 ani de acasa” (vezi si articolul din aprilie 2014 pentru varstele propice-aici un link la articolul anterior), evolutia copilului a fost deja setata. Asadar aceasta ar fi periaoad de timp optima in care putem crea schimbari pe termen lung.

Imaginea de mai jos va ajuta cu siguranta la sistematizarea celor de mai sus.

Fiecare parinte este bun. Si fiecare copil este bun. Totusi uneori nu este suficient. Sunt copii care evolueaza diferit fata de ceea ce isi propun parintii. Si de aceea unii parinti, pe langa intrebari culpabilizatoare si/sau emotionale, isi pun si o intrebare foarte logica si rationala: “Cum pot intr-un timp relativ scurt sa influentez evolutia copilului meu?”  Ar putea exista un raspuns. Dupa cum vedeti in figura de mai jos, exista 2 tipuri de factori care contribuie la dezvoltarea copilului. Factorii genetici nu pot fi schimbati. Iar sistemului nervos al copilului, ii putem doar crea un climat calm, fara socuri emotionale, in care sa se dezvolte pe durata lunga de timp.  Iar din perspectiva factorilor sociali, actiunea cotidiana a mediului in care se misca copilul este importanta. Doar ca ea se refera la actiuni zilnice ale mediului in care se dezvolta copilul, actiuni cu un orizont lung de timp.  Si atunci, care ar fi raspunsul? De fapt actiunea timpurie a mediului este foarte importanta. In numai 6-7 ani, adica celebrii “7 ani de acasa” (vezi si articolul din aprilie 2014 pentru varstele propice-aici un link la articolul anterior), evolutia copilului a fost deja setata. Asadar aceasta ar fi periaoad de timp optima in care putem crea schimbari pe termen lung.   Imaginea de mai jos va ajuta cu siguranta la sistematizarea celor de mai sus.